Żaba na tort to popularny deser, który składa się z bitej śmietany, szklanki cukru, oraz trzech żółtek. Wszystko to umieszcza się na upieczonej bazie z ciasta. Jest to deser, który nie wymaga pieczenia, a jedynie umiejętności ubijania śmietany. Warto dodać, że jest to deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Przede wszystkim należy przygotować ciasto. W tym celu należy zmiksować 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, oraz 1/2 szklanki masła. Następnie należy dodać 1/2 szklanki zimnej wody i wszystko razem wymieszać. Ciasto należy wyłożyć na blaszkę i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kiedy ciasto jest już upieczone, należy przygotować krem. W tym celu należy ubić 3 żółtka z 1 szklanką cukru, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dodać 1 szklankę bitej śmietany i wszystko razem wymieszać.

Na koniec należy wyłożyć krem na upieczone ciasto i udekorować według uznania. Można dodać owoce, orzechy lub czekoladę.

Oto najważniejsze fakty na temat „żaby na tort”:

  • Żaba na tort to deser, który składa się z bitej śmietany, szklanki cukru, oraz trzech żółtek.
  • Ciasto należy piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Krem należy ubić z 3 żółtek i 1 szklanką cukru, a następnie dodać 1 szklankę bitej śmietany.
  • Żaba na tort to deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wiele czasu.
  • Można ją udekorować owocami, orzechami lub czekoladą.

Related Posts